Ters Rüzgarların Arasında Altın Fiyatı Nereye Gidecek?

Analistlere göre, yatırımcılar dikkatlerini Fed’e çevirirken altının 2.000 doların üzerine kararlı bir şekilde çıkması gerekiyor. İsrail’in Hamas’la savaşı şu ana kadar Gazze sınırları içinde kaldı. Dünya Orta Doğu’daki çatışmaya uyum sağladıkça altın güvenli liman cazibesini kaybediyor olabilir. Bu gelişmelerin ortasında analistler altın fiyatı için bir durum değerlendirmesi yapıyor.

Zıt yönlü rüzgarların etkisiyle altın fiyatı dengede kalıyor!

Altın fiyatı, ABD dolarının gücünü ve %5’e yakın seyreden tahvil faizlerini destekleyen Federal Reserve’in para politikasına bir kez daha odaklanılması nedeniyle 2.000 dolar seviyesini koruyamadı. Yenilenen satış baskısı, Fed’in son para politikası açıklamasını yayınlamasından bir gün önce başladı. ActivTrades’in kıdemli analisti Ricardo Evangelista, altının jeopolitik belirsizlikle desteklenen ve Fed’in şahin para politikası duruşuyla zayıflayan piyasa ile bir çekişme içinde kaldığını belirtiyor. Bu bağlamda analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Gazze’deki çatışma dikkatleri üzerine çekiyor. Finansal piyasalar çatışmanın tırmanma riskini fiyatlamaya devam ediyor. Bu da güvenli liman olan altına olan talebi artırıyor. Aynı zamanda, ABD doları diğer büyük para birimlerine göre güçlü bir şekilde desteklenmeye devam ediyor. Fed, bu hafta toplanıyor ve Jerome Powell ile meslektaşlarının faizleri bir kez daha artırıp artırmayacağı konusunda hala bir miktar belirsizlik var. Bu belirsizlik doları destekliyor ve hazine getirilerini yüksek tutuyor. Ayrıca, sığınak ticaretinin altın için yarattığı yukarı yönlü etkiyi sınırlıyor.

Fed duracak, ancak şahin duruşunu sürdürecek!

Piyasalar, Çarşamba günkü para politikası toplantısının ardından Fed’in faiz oranlarını değiştirmemesini bekliyor. Ancak merkez bankasının 2024’ün ilk yarısına kadar kısıtlayıcı faiz oranlarını koruyabileceğine dair beklentiler artıyor. TD Securities analistleri, şu yorumu yapıyor:

Fed, Eylül ayı nokta grafiğiyle tutarlı olarak, büyük olasılıkla şahin politika eğilimini sürdürecektir. Ancak Komite, bir sonraki politika adımlarını formüle ederken “dikkatli bir şekilde ilerlemeyi” amaçladığını yineleyecektir.

Altın fiyatı üzerindeki baskının artması muhtemel

Commerzbank’taki emtia analistleri, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Aralık toplantısında faiz artırımının hala masada olduğuna dair herhangi bir önerisinin yakın vadede altın fiyatı üzerinde daha fazla baskı yaratabileceğini söylüyor. Ayrıca, piyasaların Cuma günü gelecek tarım dışı istihdam verilerine bakacağını kaydediyorlar. Böylece, piyasadaki gevşemeye dair işaretler arayacaklarını da sözlerine ekliyorlar. Bu doğrultuda analistler, şu hususların altını çiziyor:

Eğer bu durum bir kez daha gerçekleşmezse, Fed’in Aralık ayında faiz artırımına gitmesi yeniden daha olası hale gelebilir. Faiz oranı beklentilerinin son dönemde altın fiyatı üzerinde daha az etkili olduğu doğru. Ancak bu durumun önümüzdeki haftalarda da devam edeceği anlamına gelmiyor. Bu nedenle, son haftalarda gördüğümüz altının yükselişinin, istisnai koşullar nedeniyle olduğu gibi, basitçe devam edeceğini varsaymaya karşı uyarıyoruz.

Altının 1.800 dolara gitmesi, 3.000 dolardan daha olası!

FxPro’da kıdemli piyasa analisti olan Alex Kuptsikevich, 2.000 dolarlık direncin yerinde durduğunu söylüyor. Bu yüzden de altının zorlu bir mücadele ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Kuptsikevich, 10 yıllık tahvil getirilerinin %5 civarında seyretmesinin yatırımcılar için cazip bir giriş noktası olabileceğini ve bunun da yatırım sermayesini altından uzaklaştıracağını sözlerine ekliyor. Bu doğrultuda analist, şu değerlendirmeyi paylaşıyor:

Giderek daha fazla büyük merkez bankası aktif faiz artırımı modundan bekle ve gör yaklaşımına geçtikçe, politikanın tersine dönme anı yaklaşıyor. Bu da altının ana rakibi olan uzun vadeli tahvillerin cazibesini artırıyor. Devlet tahvillerindeki cazip getiri, mevcut koşullarda altın satışını haklı çıkarıyor. Mevcut ortamda, altının 1.800 dolara yaklaşması 3.000 dolara yükselmesinden daha olası görünüyor.

Daha fazla ilerlemesi için altın fiyatı 2.000 doların üzerinde kararlı olmalı!

Bazı analistlere göre, altın mevcut parlaklığını korumak istiyorsa, fiyatı 2.000 doların üzerine kararlı bir şekilde çıkması gerekiyor. OANDA’nın kıdemli Avrupa piyasa analisti Craig Erlam, bu yöndeki görüşünü şu şekilde açıklıyor:

Bu önemli psikolojik seviyenin üzerinde kısa süreli hareketler yapsa da altın, şu anda herhangi bir çekiş gücü elde edemiyor. Bu da bunun ne kadar büyük bir direnç seviyesi olduğunu daha da güçlendiriyor. Ayrıca, eğer üzerinde önemli bir hareket yapabilirse, sonuç olarak hızlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bakırköy escort