VAN – Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, tiyatro sezonunun sonuna doğru yaklaşırken yeni oyunlar da perde açmaya devam ediyor. ‘Rakı Şişesinde Balık Olsam’ tiyatro oyunu, 4 Mayıs’ta ilk gösterimini Van’da yapacak. Orhan Veli’nin diliyle savaşın anlatıldığı oyun, Üvercinka Sahne’de seyirci karşısına çıkacak.
Oyazarı ve yönetmeni Fatih Taşdemir’le, Rakı Şişesine Balık Olsam’ı konuştuk. Taşdemir, oyunun fikri, konusu, içeriği ve kadrosu hakkında bilgiler verdi.
‘ORHAN VELİ’NİN ŞİİRİNDEN ESİNLENDİM’
Oyunun dikkat çekici bir ismi var. Neden oyuna ‘Rakı Şişesinde Balık Olsam’ ismini verdiniz?
Orhan Veli’nin ‘Eskiler Alıyorum’ şiirindeki “Bir de rakı şişesinde balık olsam” mısrasından esinlenerek oyuna bu ismi verdim. Orhan Veli bu şiirinde, “Şiir yazıp eskiler alıyorum / Eskiler verip Musikîler alıyorum / Bir de rakı şişesinde balık olsam” der. Oysa Orhan Veli de bu şiiri, Ahmet Haşim’in “Akşam, yine akşam, yine akşam / Göllerde bu dem bir kamış olsam” mısralarına nazire olarak yazmıştır.
‘USTA ŞAİRE HAK ETTİĞİ DEĞERİ VERMEK İSTEDİM’
Gördüğümüz kadarıyla, danslarıyla ve müzikleriyle özene bezene ilk gösterime hazırlanıyorsunuz. Bu oyunun fikri nasıl oluştu ve neden ana karakter olarak Orhan Veli’yi seçtiniz?
Malum, Ortadoğu’da yaşıyoruz ve bu bölgenin hemen hemen her yerinde bir şekilde savaş sürüyor. Sürekli bir çatışma hali var. Bu durum, bir sanatçı olarak benim canımı çok acıtıyor. Dolayısıyla ben de yaşanan bu savaşlara dikkat çekebilecek bir şeyler yazmak istedim. Konu ‘savaş’ olunca aklıma çok farklı isimler geldi ama ben hikâyeyi Orhan Veli üzerinden işlemek istedim. Orhan Veli, devrimci bir şairdir. Türkiye’deki şiiri değiştirmiş, dönüştürmüş, yeni bir kapı açmış bir şairdir. Türk edebiyatında en çok eleştirilen, en çok aşağılanan, en çok hakaret edilen ama aynı zamanda en çok takdir edilen şairdir. Bu yüzden Orhan Veli’yi odak noktası olarak seçtim. Orhan Veli üzerine bugüne dek birçok tiyatro oyunu yazıldı. Murathan Mungan’ın “Bir Garip Orhan Veli” oyunu da bunlardan biri. Fakat Murathan Mungan, Orhan Veli’yi romantik bir şair olarak işlemişti. Bu durum, şairin çok da anlaşılmadığı hissini uyandırdı bende. Usta şaire hak ettiği değeri vermek istedim ve yüzden ‘Rakı Şişesinde Balık Olsam’ ortaya çıktı.
‘SAVAŞI ORHAN VELİ’NİN DİLİYLE ANLATIYORUZ’
‘Rakı Şişesinde Balık Olsam’ nasıl bir oyun? Seyirci sahnede ne görecek? Oyun neyi anlatıyor?
Oyunumuz deneysel bir oyun. Ben yeni bir tiyatro arayışı içerisindeyim. Farklı disiplinlerdeki tiyatro anlayışını aynı oyunda sentezlemek benim için önemli olandı. Daha önceki oyunlarımda da bunu denedim. Şimdi o disiplin daha fazla yerine oturdu. Oyunumuz bir anlatı, müzikal, biyografik oyun ya da bir belgesel tiyatro türü de değil. Fakat aynı zamanda bunların hepsini de kapsıyor. Dünya’nın birçok yerinde yaşanan acı, zulüm ve savaşlar oyunun asıl konusunu oluşturuyor. Devrimci bir şair olan Orhan Veli aracılığıyla sesimizi yükseltiyoruz. Savaşların yarattığı çöküntü, gözyaşı ve yoksulluğu yine usta şairin diliyle anlatıyoruz. Yani seyirciyi şiir tadında bir oyun bekliyor.
‘BÜYÜK BİR HEVES VE ŞEVKLE HAZIRLANDIK’
Oyunu yazdınız ve yönetmenliğini de yine siz yapıyorsunuz. Kısa bir süre sonra da ilk gösteriminizi yapacaksınız. Yazımından, sahnelenmesine kadar nasıl bir hazırlık sürecinden geçtiniz?
Oyunun yazımına pandemi döneminin ilk zamanlarında başladım ve geçtiğimiz yıl olgunlaştı. Bu sene ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın profesyonel tiyatrolara vermiş olduğu destekten faydalanabilmek için biz de projemizi sunduk ve onaylandı. Ardından oyuncular seçildi ve prova aşamasına geçildi. Bu prova aşaması yer yer yorucu olsa da büyük bir heves ve şevkle hazırlandık. Oyunun ışığından tutun da danslarına kadar her şeyinde büyük bir emek var. Tüm çalışama arkadaşlarım büyük bir emek ortaya koydular. Bir sanatsal ürünü yaratmanın çok ciddi zorlukları vardır. Bu zorlukları tiyatro sanatçıları olarak bizler de yaşıyoruz. Hem ruhen hem de ekonomik olarak yaşamış olduğumuz zorluklara rağmen eserimizi sahneye hazır hale getirdik.
‘ORHAN VELİ’Yİ, TAHA TAŞ CANLANDIRACAK’
Ekibinizden söz etmişken, sormadan geçmek olmaz. Nasıl bir ekibiniz var? Hangi isimler kadroda yer alıyor? Mesela, Orhan Veli’yi kim canlandırıyor?
Güzel bir ekibimiz var, enerjimiz gayet yerinde. Oyuna çok hazırız, seyircilerimizi bekliyoruz. Oyunda Orhan Veli’yi, oyuncu arkadaşımız Taha Taş canlandıracak. Ceren Kocataş ise oyuna dans ve mizansenleriyle renk katacak. Koreografımız ise Ersin Demir. Oyunun müziklerini ünlü sanatçı Burhan Şeşen hazırladı. Işık kumandasında Taha Can Karakaya, ses kumandasında ise Esra Aras bulunacak. Kostümler, sevgili eşim Gülşen Taşdemir tarafından tasarladı. Görsel ve grafik çalışmalarımızı ise Melik Yalçın yaptı. Ekipteki tüm arkadaşlarımın ellerine sağlık.